marsslut

Det är en massa grejer nu. Musik. Dull Knife Records har stått för ett antal grymma släpp, bland annat Dums Will Survive, en LP från Columbus-bandet RTFO Bandwagon. Avslappnad folkrock, hyfsat likt Woods eller Medication. "Like a Dan Shearer Over Troubled Water" heter en av deras låtar, om det nu säger någonting. Anyway; en sång som faktiskt lever upp till den fantastiska titeln. Hela LPn är kanon. 

Dull Knife har också släppt en Dan Melchior-sjua nyligen. Melchior, med sitt Das Menace, är en aktuell man i vår; S-S Records, som tidigare gett ut LPs av bland annat Cheveu och Los Llamarada (vars LP Take The Sky från förra året jag fortfarande inte lyckats hitta!), släppte just en dubbel-LP med Melchior. För oss som gillade förra årets Christmas for the Crows är det goda nyheter.

Samtidigt som Melchior-dubbeln släppte S-S den nya Nothing People-LPn. Har ännu inte hört den; tydligen skiljer den sen ganska drastiskt från förra årets debut Anonymous, en topp 20-LP. Ja, Late Night ska vara lugnare, mer introvert; och ja, titelspåret är en Syd Barret-cover!

Vivian Girls håller på att färdigställa uppföljaren till förra årets självtitlade debut, som var bland mina tre favoritsläpp förra året. LPn väntas på In the Red i september; för de som inte orkar vänta finns en ny singel uppe för pre-order på Rough Trades webshop.

Appropå In the Red; de alltid lika produktiva the Oh Sees är aktuella med LPn Help på just In the Red. Senare i vår kommer fulllängdare med både TV Ghost och Blank Dogs. Siktar In the Red på världsdominans i år?


Efter ett ganska anonymt 2008 siktar Columbus-bandet Psychedelic Horseshit (vars trummis Rich Horseshit medverkar på RTFO Bandwagon-LPn) på ett betydligt mer aktivt 2009; bandet planerar hela fyra släpp under året. Först ut är en EP på Woodsist vid namn Shitgaze Anthems. Känner jag bandet rätt, så lär det vara en passande titel. Ytterligare en EP, Acid Test, ges ut på Troubleman. Bandet kommer också att bidra med "Beached Wails"-sjuan till Columbus Discount Records' singelklubb. Slutligen planeras en LP på Siltbreeze senare i höst. Ännu en kaxig titel: Too Many Hits.

Förutom Psychedelic Horseshit-LPn har Siltbreeze fullt upp med skivsläpp i vår; det jag ser fram emot allra mest är återutgivningarna av tre LPs från Nya Zeeländska kultlegendarerna Axemen. Sist ut blir mästerverket Three Virgins, Three Versions, Three Visions från 1985.En 88-minuters dubbel-LP med hörbara referenser till allt från Swell Maps och the Fall till V-3 och Mike Rep.
Vad det gäller aktuella band ger man ut Eat Skulls nya LP, den på förhand hyllade Wild and Inside, den 14:e april. Senare kommer också en efterlängtad LP av Tyvek.

De senaste två åren har Almost Ready Records gjort sig ett namn genom The World's Lousy WIth Ideas-samlingen. Konceptet har hittills varit att tre, fyra "lovande" band spelat in varsin låt exklusivt för en World's Lousy-samling. Sedan har detta getts ut på sjutumsvinyl, med omslag personligen designade av banden själva.
Men nu har konceptet expanderats till LP-formatet. Volym åtta i World's Lousy-serien är en niospårs-LP, med exklusiva låtar från Vivian Girls, Blank Dogs, Times New Viking, Pink Reason, Tyvek, The Oh Sees, Sic Alps, Intelligence och Guinea Worms. Måste måste måste införskaffas, såklart.

Jerkwave Tapes, som hittils gett ut kassetter av bland annat Nice Face och Dead Luke, planerar något så udda som en kassettklubb; band som Peaking Lights och the Second Family Band deltar i den s.k. "Summer of Psychedelic Tape Club".

I övrigt vad det gäller kassetter, så är Florida-baserade TeePee mästaren över formatet så här långt i år. Just Jerkwave tapes har av TeePee gett ut både S.S. Norway och Voodoo; båda utmärkta släpp som visar upp projektets mer experimentella sida. Hozac-sjuan Heal är även den värd att lyssna på. Dessutom släpps ytterligare en sjua, Exist, som en del av Hozac-singelklubben.

Av den nya musik jag hört hittills i år, så har jag fastnat för El Jesus de Magicos makalösa Scalping the Guru, utgiven på Columbus Discount. Bandet är ännu ett levande bevis på "the psychedelic Columbus sound"; deras krautiga noiserock kompletterar Times New Vikings mer direkta sidor och Psychedelic Horseshits röriga ljudbild.

Även Akron/Familys nya album, Set 'Em Wild, Set 'Em Free (på etiketten Dead Oceans), är alldeles utmärkt. Mer av den psykedeliska sydstatsrock som lät så förbannat bra på 2007 års Love is Simple.

Utöver allt detta, finns det en del band som säkerligen kommer att släppa något i år. Jag hoppas på LPs från både The German Measles och Estrogen Highs. Grass Widow-tolvan på Make A Mess Records, som jag berättade om så tidigt som i oktober, borde också vara på gång. Det ska också bli väldigt intressant att se huruvida powerpop-trion The Rantouls kan följa upp den superba debut-EPn med en lika fantastisk LP.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0